Sınav Kaygısı Nedir? - Bedava PDF Kitap İndir
Son Yazılar
Yükleniyor...

13 Temmuz 2022 Çarşamba

Sınav Kaygısı Nedir?

Sınav Kaygısı Nedir?


Sınav kaygısı, sözlük manası itibari ile bir imtihandan evvelce ya da imtihan hemen hissedilen aşırı korku ve endişe haludur. mide bulantısı, düzensiz kalp atışları, ellerde titreme, Endişe, iç sıkıntısı, tedirginlik, kafayarısızlık korkusu, çalışmaya isteksizlik, mide bulantısı, düzensiz kalp atışları, ellerde titreme, terleme, uyku alışkanlıklarında farklılık ile ilgi ve konsantrasyonda dağılma, kendisine güvenin azalması imtihan endişesının  en asli belirtileridir.

Sınav ile alakalı yaşanan bu rahatsız edici hal bundan dolayı bireyin verimli olarak çalışması, kanaatlerini sıhhatli ve doğru bir biçimde organize etme becerisi, etkili öğrenmesi ve bildiklerini yansıtabilmesi kısıtlanabildiği gibi akademik kafayarılı olmasının da düştüğü gözlemlenir. Halbuki endişenın belli bir düzeyde olması normaldir ve öğrenmeyi uyarılma yönünden daha etkili kılar. Ancak birtakım şahıslarda bu hal o kadar yoğun yaşanır ki öğrenci gerçek kafayarılı olmasını gösteremez duruma gelir. Sitemizde belirleme edilen psikoloji ve endişeye yönelik Bedava PDF kitaplar indirerek daha çok bilgiye ulaşabilirsiniz.

Sınav endişesının nedenleri nelerdir?

Sınav endişesı imtihan evvelcesinde, hemen ve ardından yaşanılabilir. Bu endişenın oluşumu öğrencilerin bireyin kanaatleri ve imtihanla alakalı varsayımlarından oluşur. Başkalarıyla kıyaslanmak,  baskıcı  ve mükemmeliyetçi aile tutumu, sevilmeme ve aşağılanma korkusu, beklentinin yüksek olması ve kafayarısızlık korkusu gibi nedenler imtihan endişesını oluşturur. Sınav endişesının başka nedenleri ise öğrencinin imtihan amacıyla yeterli çalışmayı yapmamış olması, hatalı çalışma alışkanlıkları, zamanı iyi kullanamama ve pişmanlık gibi nedenler olabilir.

Önerilen Makale: Yurt Dışı Yüksek Lisans Bursları

Sınav Kaygısıyla Nasıl Başa Çıkabiliriz?

Sınav endişesı ile kafaya çıkmaya birkaç kolay ismim ile başlayabilirsiniz. Bunlar:

  • Doğru soluk alıp vermeyi öğrenin ve endişeli olduğunuz hallerde soluk egzersizlerinden faydalanın. Spor ve meditasyon da deneyebilirsiniz.
  • İyi ve kaliteli uyku, beslenme sisteminizin sıhhatli olması, gerilimli ve gürültü bölgelerden uzak durmak; endişenızın azalmasını, daha zinde ve mutlu olmanızı sağlar.
  • Gerçekçi olmayan ve olumsuz kanaatleri belirleme edip bunları olumlularla değiştirmeye çalışabilirsiniz. Geçmiş değil istikbal merkezli olun zira negatif düşünme motivasyonunuzu da azaltacaktır.
  • Planlı ve derli toplu olmak üzerinizdeki baskıyı azaltır ve özgüveninizi artırır. İşlerinizi günlük, haftalık olarak belirleyip bunlara uyum sağlamaya çalışın. Ancak bu tarz planlar yapar iken katı kısıtlamalardan kaçının ve yapabileceğinizden çok yük almamaya çalışın.
  • Dersinize oldukça iyi şekilde hazırlanmaya gayret gösterirseniz hatalı yapma korkunuz bir o kadar azalır.
  • Beklentilerinizi, hedeflerinizi gerçekçi ve potansiyeliniz tarafında belirlemeye çalışın.
  • Sizi motive eden, keyfinizi yerine getiren şeylere programınızda yer verin. Herhangi bir hobinizi gerçekleştirme da aklınızı dinlemeye ve stresinizi azaltmaya yardımcı olacaktır.

Paylaş

Yorum Yap

Bildirimler
Ücretsiz PDF Kitap indirmek için ana sitemizi ziyaret edebilir ya da Telegram kanalımıza katılabilirsiniz.
Kapat